Categorieën
Energietransitie

Gemeenteraad Venray steunt burgers tegen KRONOS. En Berkelland?

KRONOS, de agressieve Duitse ontwikkelaar van zonneparken, is niet aangesloten bij de branchevereniging Holland Solar, en heeft dus geen last van gedragscodes, die draagvlak en participatie voorschrijven. Zonder bewoners gaat het veel sneller. Dat komt goed uit in de gemeente Berkelland, waar verantwoordelijk wethouder Van Haaren (CDA) zich heeft voorgenomen om zo snel mogelijk 140 hectare land vol te leggen met zonneparken.

Zo kon het gebeuren dat KRONOS in Berkelland meerdere zonneparken tegelijkertijd heeft aangevraagd. En vergund gekregen. Zonder enig draagvlak en zonder deugdelijk landschapsplan. Afgestempeld door B&W. Met dure juristen moeten omwonenden tot aan de Raad van State procederen om hun gelijk te rijgen. Of niet, want het Berkellands beleid geeft namelijk carte blanche aan de ontwikkelaars en stelt geen enkele drempel voor draagvlak of participatie.

Ook in het Limburgse Venray kunnen ze inmiddels meepraten over KRONOS. Ook daar is, zonder enig draagvlak of participatie, een zonnepark goedgekeurd door B&W. Maar in de Limburgse gemeente konden de bewoners rekenen op hun gemeenteraad. Die stond op tegen een verleende vergunning. Vanwege het totale “ontbreken van draagvlak, het tekortschieten van de omgevingsdialoog en de participatie van de omwonenden”.

Zo hoort het. Maar kunnen de bewoners van Berkelland ook rekenen op hun gemeenteraad?

Burgerplatform Berkelland zoekt het uit en laat het u weten.

http://hallo-venray.nl/Article/Details/4548