Categorieën
Energietransitie

Dovemansoren in Borculo

Zelfs als we ons hele landschap verpesten en Nederland volbouwen met windmolens en zonneparken zal dat slechts 15% check van onze energiebehoefte voorzien.

Dit besef dringt ook door in de landelijke politiek. Een ruime Kamermeerderheid staat inmiddels positief tegenover kernenergie, waarvoor in Nederland al op drie plekken de grond klaarliggen.

Daarom hebben de Haagse regeringsfracties eerder deze week de Algemene Beschouwingen aangegrepen om het debat over kernenergie nieuw leven in te blazen. Nader onderzoek voor de bouw van nieuwe kerncentrales is aangevraagd.  VVD-voorman Klaas Dijkhoff zei hierover: “Wie kernenergie negeert, gaat eerst zijn hele land volzetten met windturbines en zonneparken, tot over de grens van wat prettig is. En ben ben je er nog niet. We hebben 16 miljoen zonnepanelen nodig om de energieproductie van Borssele te halen” En CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vult aan: “Eigenlijk weet iedereen dat we het met alleen zon en wind niet gaan redden.”

Eigenlijk weet iedereen dat we het met alleen zon en wind niet gaan redden.”

Pieter Heerma

Duidelijke taal, die echter aan dovemansoren zijn gericht op het gemeentehuis in Borculo. Terwijl landelijk volop gestudeerd wordt hoe de duurzaamheidsdoelstellingen in 2050 gehaald moeten gaan worden, heeft ons Berkellandse College besloten om de uitkomsten van die discussie niet af te wachten.

Integendeel. Onze lokale VVD, Gemeentebelangen en CDA hebben namelijk besloten om uitgerekend op dit dossier een voortrekkersrol te willen spelen, en dat dus op basis van beleid dat straks achterhaald zal blijken te zijn

Het resultaat? Tegen de tijd dat duidelijk wordt hoe de energiedoelstelling (in 2050) gerealiseerd moet worden (bijvoorbeeld een mix van kernenergie, molens op zee etc.) is ons buitengebied al lang (en onnodig) volgebouwd met windmolens en zonneparken.

Het huidige energiebeleid van de gemeente Berkelland is niet opgelegd, maar een welbewuste keuze; CDA, VVD en Gemeentebelangen hebben voor dit beleid en voor onze (gebrek aan) spelregels gekozen.

Dit alles stond in 2018 geen enkel verkiezingsprogramma. Nooit heeft de bevolking hierover kunnen meespreken of stemmen. Het Berkellandse energiebeleid is tot stand gekomen zonder overleg met de bewoners. Ten koste van de bewoners.

Dit kan anders en dit moet anders. Het overgrote deel van Berkelland is vóór duurzame energie en niet a priori tegen windmolens of zonneparken. Maar dan wél met ons en mét spelregels. Bewoners zijn klaar met het totale gebrek aan transparantie en willen gehoord worden. Burgerplatform Berkelland wil daarbij helpen.

Referenties:

https://nos.nl/l/2258074