Categorieën
Energietransitie

AGEM, Berkelland en de leugen van de energieneutraliteit.

De Berkellandse energiediscussie wordt helaas geregeerd door de leugen. De leugen dat wij in 2030 in onze gemeente energieneutraal zouden kunnen worden met inzet van windmolens en zonneparken. Dit is domweg niet waar.

De waarheid is dat de windmolens en zonneparken in Berkelland hooguit genoeg energie kunnen leveren voor het PARTICULIERE stroomverbruik. Dat is echter maar 30% van het totale energieverbruik in de onze gemeente. Het overgrote deel van de stroom, ongeveer 70%, wordt gebruikt door industrie, gemeente en algemene voorzieningen. En voor die 70% hebben we ook straks gewoon olie, gas of kolen voor nodig.

En om het in een landelijk perspectief te plaatsen: als we heel Nederland zouden volstouwen met windmolens en zonneparken, dan nóg zou dat slechts 15% van ons totale energieverbruik dekken. Anders gezegd: we verpesten ons gehele landschap om een fractie minder vuil te zijn. In Berkellands verdwijnt ook de energiediscussie in een rookgordijnen van leugens en halve waarheden, waaraan politiek, de AGEM, en vandaag helaas ook De Tubantia aan bijdragen.