Categorieën
Wonen

In enquête-gelul kun je niet wonen!

 “In gelul kun je niet wonen!”. Deze historische woorden sprak de legendarische Amsterdamse PvdA wethouder en staatssecretaris Jan Schaefer in 1980 tijdens een debat over woningbouw. De grofgebekte Amsterdamse oud-banketbakker en buurtactivist wist precies waar de schoen wrong en zette vervolgens een ambitieus woningbouwprogramma in werking, waarvan de hoofdstad nog steeds de vruchten plukt.

Fast forward naar Berkelland, 2020. Geen bewoner die er ooit iets van De Grote Krimp heeft gemerkt, maar toch hebben CDA en VVD de woningmarkt 10 jaar lang onder dit voorwendsel gesmoord. Al die tijd werd de nieuwbouw van huizen tegengehouden. De gevolgen zijn inmiddels bekend: wie nu huis zoekt, mag achter aansluiten in de lange rij.

En, hebben CDA en VVD anno 2020 iets geleerd? Welnee. Ook de huidige CDA-wethouder Van der Neut gelooft dat de woningmarkt maakbaar is. Er moet “gebouwd worden naar de vraag”. Het gevolg: terwijl u in de rij staat te wachten voor een nieuw huis, wordt de zoveelste tijdrovende enquête uitgevoerd over wat die vraag nou heel precies is.

Jan Schaefer is ons helaas in 1994 al ontvallen. Hij is in Amsterdam begraven en niet in Berkelland. In dat geval had hij zich ongetwijfeld in zijn graf omgedraaid en het college toegeroepen: “In enquête-gelul kun je niet wonen!”

https://www.gelderlander.nl/winterswijk/krapte-op-de-woningmarkt-wordt-steeds-nijpender-in-de-achterhoek~a9d99c3e/