Categorieën
Energietransitie

Windmolens: steun van Gemeentebelangen en GroenLinks

VVD-raadslid Kevin Hauser komt de eer toe dat hij de discussie over de Berkellandse windmolens heeft aangezwengeld. Na veldonderzoek komt hij tot de conclusie dat we die niet moeten willen en dat het tijd wordt dat ook andere raadsleden zich hierover uitspreken.

Welnu, inmiddels hebben ook Gemeentebelangen en GroenLinks zich uitgesproken.

Gemeentebelangen blijkt vooralsnog toondoof te zijn voor de geluiden uit de samenleving en komt op haar website niet verder dan een verkapte instemming met de plannen. “Ze voldoen aan alle regelgeving en waarom zouden we er dan niet samen van profiteren?”.

GroenLinks heeft een “lang persbericht gemaakt, omdat het een belangrijk onderwerp is”. De partij wil dat de bewoners een grotere rol moeten hebben op de ontwikkeling van grootschalige energieprojecten. Mooi gezegd, maar wie verder leest ziet: meepraten mag, mits je vóór bent. “Omwonenden moeten invloed hebben, maar we ontkomen er niet aan.”

Dit vermoeden bestond al bij omwonenden het windmolenproject Bijenkamp langs de N-18. Presentator van de avond was de prominente GroenLinkser Paul Knuvers. Namens Berkelland Energie maakte hij zich sterk voor de bouw van de 250 meter hoge molen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn de windmolens en zonneparken behendig buiten de discussie gehouden. Met geen woord is gerept over wat ons twee jaar later te wachten stond. De kille realiteit is dat nu, in 2020, partijen als Gemeentebelangen en GroenLinks de kiezers lijken te zijn vergeten. De persberichten zijn langer dan de discussie. Die is er tot nu toe namelijk niet.