Categorieën
Energietransitie

Zonnepark Kronos in Noordijk: het failliet van het RODE-beleid

Wie wil begrijpen hoe failliet het RODE-beleid van de gemeente Berkelland is, hoeft niet verder te kijken wat er gebeurt met het zonnepark aan de Ruilverkavelingsweg in Noordijk. Het Duitse Kronos heeft hier, voor de deur van een tiental omwonenden, een zonnepark van 15 hectare gepland.

Vanaf dag 1 hebben de omwonenden (collectief) duidelijk gemaakt dat ze in verzet zouden komen tegen deze locatie. Het Duitse project kan dus niet rekenen op enig draagvlak. En van participatie dus evenmin, want waarom zou je investeren in iets dat je absoluut niet wilt.

Het vervelende is dat ‘draagvlak’ en ‘participatie’ hoog in het vaandel staan bij gemeente en Kronos. Hoe moet dit in Noordijk worden opgelost?

Je verzint het niet, maar op verzoek van de gemeente heeft Duitse ontwikkelaar een “Reanimatie-plan Participatie” opgesteld. En wat staat er in dit plan?  “Als u ons eerst de vergunning geeft, en de bouw dus onvermijdelijk is, zal de medewerking vanzelf wel komen. Dat is onze ervaring”. Het staat er zwart op wit: vergeet draagvlak en participatie kan worden afgedwongen.

Het meest schandalige is nu dat onze wethouder Van Haaren, het met deze aanpak eens is. Enkele weken na ontvangst van dit advies, midden in de vakantieperiode, zette zij haar handtekening en gaf zij de Duitsers groen licht om verder te gaan. Zo gaan die dingen in Berkelland. En de omwonenden? Die zijn verbijsterd. Ze kijken naar de gemeenteraadsleden die ze in 2018 hebben gekozen. Deze gemeenteraadsleden hebben wethouder Van Haaren nu mandaat hebben gegeven om hun kiezers de energieprojecten door de strot te drukken. Je verzint het niet.