Categorieën
Energietransitie

Berkelland aansluiten bij Twente? Nee! Denemarken!

Burgemeester Van Oostrum stelde onlangs voor om de gemeente Berkelland aansluiting te laten zoeken bij Twente. Burgerplatform Berkelland gaat dit niet ver genoeg. Wij willen graag voorstellen om nog iets verder richting Noorden uit te wijken en wel naar Denemarken.

Denemarken komt in bijna alles erg overeen met Nederland. Maar er is een groot verschil: ze hebben daar een functionerend energiebeleid. Er is in Denemarken zelfs over nagedacht! In Denemarken moeten de gemeenten (niet het bedrijfsleven) aangeven waar windmolens gebouwd mogen worden. Daarbij geldt dat windmolens alleen gebouwd mogen worden op een afstand van minimaal 4 maal de tiphoogte (= 1 kilometer) van de dichtstbijzijnde woningen. Deze bepaling is expliciet in de wet opgenomen om omwonenden te beschermen. Bovendien gelden er geluidsnormen die een stuk strenger zijn dan in Nederland. Tot slot zijn er wettelijke normen voor laagfrequent geluid.

Lang verhaal kort: in een beschaafd land als Denemarken, waar daadwerkelijk over energiebeleid is nagedacht, is een windmolenpark als Avinkstuw ten ene male ondenkbaar. Te dicht op de bebouwing. Te dicht op de dorpskern. Te veel herrie. Te veel laagfrequent geluid. Kansloos. Welkom in Berkelland!