Categorieën
Energietransitie

Windmolens: wel de lasten, niet de lusten.

Windmolens draaien op subsidie. Heel veel subsidie. De Rekenkamer van de provincie Groningen geeft ons wat dat betreft een fraai inkijkje in hun rapport “Verdeling onder hoogspanning”.  In hoofdstuk 5 (pag.60) wordt het businessmodel van Windpark Oostpolder uit de doeken gedaan. Het is ontnuchterend.

De molens van Oostpolder draaien jaarlijks een omzet van 20 miljoen; 12 miljoen is de opbrengst van de opgewekte stroom. De rest, liefst 8 miljoen, komt binnen in de vorm van SDE-subsidie.

En wie eten er zoal uit deze 20 miljoen grote ruif? Kijkt zelf en concludeer: iedereen behalve u, de omwonenden, die hun woningen in waarde zien dalen en hun uitzicht verliezen. Om over gezondheidsschade nog maar te zwijgen. Voor hen is jaarlijks niet meer dan een fooi gereserveerd. 100.000 Euro, ofwel 0.5% van de omzet.

Zwaar gesubsidieerde inkomsten, zonder verantwoordelijkheid voor de schade. Een lucratief maar niet erg duurzaam businessmodel. Shell komt er in Afrika (terecht) al lang niet meer mee weg. Windmolenontwikkelaars in Nederland wel.