Categorieën
Burgerplatform

Corona-crisis: ambtenaren gaan dagje minder werken.

Niets is zo prettig als geld uitgeven. Maar als dat zuurverdiend belastinggeld is, is enige terughoudendheid gepast. En dat geldt eens temeer als ’s lands economie in de touwen hangt als gevolg van de Covid-ellende.

Daar waar de belastingbetalende ondernemers, werknemers en bewoners van de gemeente Berkelland noodgedwongen de tering naar de nering zetten, profileert burgemeester Van Oostrum zich ineens als royale werkgever: ambtenaren krijgen een extra dag vrij, een bijdrage van EUR 300 voor een nieuwe bureaustoel, en nog eens EUR 250 voor de aanschaf van computertoebehoren.

Burgerplatform Berkelland misgunt helemaal niemand een extraatje. Ook ambtenaren niet. Integendeel. Maar kadootjes deel je uit als er iets te vieren is. Niet als zich een economische ramp voltrekt, bedrijven omvallen, mensen loonoffers moeten maken of hun baan verliezen. Dan ben je solidair met je bevolking.

Helaas. Met deze ongepaste actie toont het College opnieuw aan blind te zijn voor de beeldvorming rond haar beleid en doof te zijn voor de geluiden buiten de dikke muren van het gemeentehuis. In deze tijden stop je elke publieke cent in voorzieningen voor je burgers, niet in kadootjes. In deze tijden werk je een dag extra, niet minder. Alleen wie nog nooit zijn eigen geld heeft verdiend, verzint dit beleid.

Als Van Oostrum geen ambtenaar was geweest, maar een ondernemer die met zijn eigen geld moest werken, dan had hij gekozen voor de simpele, snelle en goedkope oplossing: laat de ambtenaren hun ongebruikte bureaustoelen uit het gemeentehuis tijdelijk thuis gebruiken. Kost niks. Probleem opgelost. Iedereen blij.