Categorieën
Burgerplatform

Lasten stijgen het hardst in Berkelland

Officieel schommelt de inflatie in Nederland al jaren rondom de 1%. En al jaren worden onze loonsverhogingen hieraan gekoppeld. Maar in het echte leven lopen de kosten hard op. Alleen al de woningprijzen zijn in het afgelopen jaar met 10% gestegen. En wat te denken van de ziektekosten, onze pensioenpremies en andere zaken die, heel handig, niet meegenomen worden in de officiële inflatieberekeningen, maar die wel afgerekend moeten worden.

Dit geldt uiteraard ook voor de lokale kosten en lasten, zoals de OZB en de rioolheffing. Voor gemeenten zijn dit belangrijke inkomstenbronnen. En ook de ideale melkkoe, want wegrennen kunnen de getergde woningbezitters niet. Het zal dus niemand verbazen dat de gemeente Berkelland, die onlangs nog besloot om alle ambtenaren een dag extra vrij te geven en een gratis bureaustoel, zich genoodzaakt zag om de arme koe dit jaar nog wat verder uit te melken.

Het resultaat mag er zijn: de gemeente Berkelland verwacht dit jaar bijna 20% meer opbrengsten uit lokale heffingen. Daarmee valt onze gemeente eindelijk weer eens in de hoofdprijzen: de derde plaats in de landelijke top-100 van lasten-stijgers. Wegrennen kunnen we niet. Wegstemmen wel. In 2022.