Categorieën
Energietransitie

Liever een Rolls-Royce dan een windmolenpark!

Ver weg van de Berkellandse dorpspolitiek vinden de interessante ontwikkelingen plaats. Neem Engeland. Ook daar is het besef doorgedrongen dat windmolens en zonneparken slechts een piepklein deel van de fossiele energie kunnen vervangen. En dus wordt er nagedacht, geëxperimenteerd en geïnnoveerd.

Zo heeft Rolls-Royce een mini-kerncentrale ontwikkeld. Voortbordurend op nucleaire motoren voor duikboten en vliegdekschepen heeft het bedrijf een soort prefab kerncentrale ontwikkeld. Keurig overzichtelijk, van het formaat FrieslandCampina in Borculo.

Goedkoop zijn de centrales nog niet, daarom vragen ze om subsidie. Net als de windmolens. Maar als ze eenmaal staan, dan leveren ze 60 jaar lang stroom voor 400.000 inwoners. Dat is tien keer de gemeente Berkelland. De hoeveelheid radioactief afval is minimaal en (mits goed verpakt) ongevaarlijk. Het past zonder probleem in de kelder van ons gemeentehuis!